Гледане на кафе

гледане на кафе

Историята на гледането на кафе е забуленa в тайна. Намирането на достоверни сведения откъде точно произлиза този ритуал е несъмнено сложно. Според историците и археолозите гадаенето на кафе се е практикувало още при древните култури – от древна Персия, до индианците в Америка. През цялото си историческо развитие този ритуал е бил по-широко разпространен в градовете, отколкото в селата, сред интелектуалната прослойка на населението. Въпреки неизвестния си произход гледането на кафе си остава един от най-популярните методи на гадаене в продължение на повече от 3 столетия.

На практика, гадаенето на кафе е много по-сложно от всеки друг вид гадаене, хиромантия(гледане на ръка) и гледане на карти, тъй като при тези методи съществуват определен набор от символи, чието съчетаване се явява един вид ключ за правилното тълкуване. Решаващо значение имат въображението и опитът на гадателя. Също така, не бива да се забравя, че едно от необходимите условия за правилното тълкуване на символите е силно развитото въображение и асоциативно мислене. Не е достатъчно единствено да се знае значението на символите. Не забравяйте, че знаците на съдбата в чашата с кафе не образуват отделни символи, а съчетание от образи, което означава, че единствено тълкуването им като такива ще ви „нарисува” правилната картина.

Ето няколко напътствия, които ще ви помогнат при практикуването на това древно и интересно средство за гадаене на бъдещето.

Приготвяне на кафе за гледане
Залог за правилното гледане на кафе на първо място е силното и гъсто турско кафе, което се приготвя по специален начин. За приготвянето на кафето се използва джезве. Зърната трябва да бъдат добре смлени за да се получи хубава утайка. Количеството, което се използва за приготвянето му е 2 чаени лъжици. Използва се само кафе и вода. Захар не се добавя. Напитката се сварява на бавен огън.

Най-подходящо е да се използват бели порцеланови чаши за да може да се получат ясни и отчетливи фигури. Чашата трябва да бъде по-плитка и широка.

Пиене на кафето
Преди да започнете пиенето на кафето трябва да се освободите от напрежението и да се съсредоточите върху това, което ви вълнува в момента. Кафето се изпива бавно и спокойно. След изпиване на съдържанието, останалата утайка се завърта с лявата ръка в посока обратна на часовниковата. Чашата се обръща върху чинийката и се оставя така в продължение на 5 минути за да може да се оформят фигурите.

Разпознаване и тълкуване на фигурите
Фигурите, които се образуват от утайката показват нашето минало, бъдеще и настояще. Дъното символизира миналото, а ръбовете на чашката близкото(1) и далечно(2) бъдеще. Колкото по-близо са фигурите до ръба на чашата, толкова по-скоро ще се случат събитията, които символизират. Освен това дъното разкрива дълбоко личното, което носи човека изпил кафето, а стените на чашата по-скоро материалните аспекти на бъдещето. Фигурите, които се образуват около дръжката(3) на кафето символизират човека, който е пил кафето.

Последователността на гледането е следната:

  • Чашата се взима в лявата ръка, така че дръжката да сочи към нас.
  • Гледането започва от по-големите към по-малките фигури, като и едните и другите са еднакво важни.
  • От външния ръб на чашата към дъното – ако символите са по-близо до ръба, то събитията, които те символизират ще се случат скоро и обратно.
  • Отдясно наляво по стените на чашата са разположени фигурите свързани с нашето настояще и близко бъдеще.
  • На дъното на чашата са разположени неприятните събития от миналото.
  • Фигурите, които се образуват близо до дръжката на чашата и „гледат” в тази посока са събития, които скоро ще се случат във вашия живот. Те може да означават материални придобивки или развитие на някакви отношения.
  • Ако символите гледат в посока обратна на дръжката, то това е знак за материални загуби или прекратяване на някакъв вид отношения.

Това са накратко тайните на гледането на кафе. Подробното тълкуване и значение на символите ще откриете в следващите статии. И запомнете – гадаенето на кафе е низ от възможни събития, които всеки човек може да преобърне в нужната посока.

Успех!

Няма коментари все още. Напишете първият коментар!

Leave a Reply

Premium WordPress Themes
Trackback URL http://www.lavazza-bg.com/blog/%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%84%d0%b5/%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%84%d0%b5/trackback
Premium WordPress Themes
headway WordPress Themes
:) blog